Kuka kipparoi Copilotia?

Kuka kipparoi Copilotia?
Photo by Barrett Ward / Unsplash

Aikoinaan, kun Internet of Things - IoT - oli kovin juttu ikinä, muistan kyllästymiseen asti kuulleeni Iot-sitä-IoT-tätä-tarinoita. Substanssia oli vähän vaikea löytää, jos ei sattumalta älynnyt myydä IoT-laitteisiin sensoreita, tai datalle kapasiteettia.

Generatiivisen AI:n kautta tilanne kehkeytyi viime vuonna vähän samaan suuntaan. Kaikki, absoluuttisesti aivan kaikki palvelut saivat AI-prefiksin. Microsoft yllätti itseni siinä, miten nopeasti iso laiva kääntyy. Copilot for Microsoft 365 nostettiin äkkiä framille, ja nyt odotellaan jo Copilot for Notepadia saapuvaksi - kymmenien aiempien apupilottien seuraksi.

Copilot for Microsoft 365 näyttää tietä

Osin sekavasta nimeämiskäytännöstä johtuen välillä on haastavaa saada otetta tietoturvan osalta Copilot-palveluista. Mistä Copilotista puhutaan milloinkin? Monipuolisin, ja tällä hetkellä halutuin on Copilot for Microsoft 365 - lupaukset tuottavuuden kasvusta, ja frustraation vähentämisestä ovat melko käsinkosketeltavia hyötyjä.

Olemme kipparoineet nyt muutamia Copilot-käyttöönottoja laajoihin Microsoft 365-ympäristöihin, tietoturvakulmalla. Yksinkertaisimmillaan tekninen käyttöönottohan on triviaali: Hankintaan lisenssejä, täpätään ne käyttäjille päälle, ja kovaa ajoa. Turha tästä on sen vaikeampaa tehdä.

Ongelmia ilmaantuu horisonttiin, kun ympäristö on laajempi kuin omat lapset ja puoliso samassa tenantissa. Olen jakanut tätä pohdintaa karkeasti seuraaviin kokonaisuuksiin:

  • Compliance, tietosuoja, missä ja miten datat käsitellään: Aiheellisia ja tärkeitä pohdintoja, joita ei suoraan lähdetä ratkomaan teknisellä teutaroinnilla.
  • Nykytilan analysointi: Paremman sanan puutteessa, tässä assessoidaan nykytila: SharePointit, Teamsit, OneDriven, Exchanget ensisijaisesti. Mitä näissä on? Mihin dataa on jaettu? Mitä dataa aidosti käytetään? Tämä on yhdistelmä alustan kyvykkyyksiä, rajapintojen kautta tapahtuvaa datan purkua, ja järkevällä tasolla tapahtuvaa plänäilyä.
  • Tarpeettoman datan arkistointi: Ne tärkeimmät "Copy of Copy of Lounaslista 1995.xls" tiedostot arkistoidaan pois tieltä - esimerkiksi Microsoft 365 Archivellä, tai muulla kaupallisella ratkaisulla.
  • Lisenssien suunnittelu ja allokointi: Tarvitaanko kaikille lisenssi? Miten lisenssit normaalisti allokoidaan? Tässä ei sinänsä mitään kummallista, mutta toisinaan pohdinnoissa paljastuu muita korjattavia asioita - tai aiempien lisenssien perkaamistarpeita.
  • Pilottikäyttäjien tekninen valmistelu: Tutustutaan paremmin Copilot-palveluiden kyvykkyyksiin, teknisiin reunaehtoihin ja käyttöönoton yksityiskohtiin. Edelläjuoksijat ottavat esimerkiksi Copilot for Microsoft 365:n perusfeaturet hetkessä käyttöön, toisaalta kaikille lienee hyödyksi ymmärtää työkalujen kyvykkyydet mahdollisimman kattavasti. MacOS/Windows/Linux-käyttäjien huomiointi tässä samalla.
  • Raportit, seuranta, havainnot, tietoturvahuomiot: Kattava proaktiivinen valvonta ja seuranta, ja tehokkaan havainnointikanavan kytkeminen Copilot-palveluihin - erityisesti siis myös päätelaitteiden hallinnan kannalta.

Loppupeleissä käyttäjille Copilot-palvelut ovat älykästä automatiikkaa ja tuottavuutta. Sen saavuttamiseksi kannattaa perusta tehdä kunnolla. Palveluiden jatkuvasti kehittyessä on helpompi lisätä featureita kyytiin, kun kertaryminällä ei tarvitse pohtia aivan kaikkea.

Lopuksi

Käyntiin voi lähteä maltilla mutta päättäväisesti. Korostan aina tietoturvan ja erityisesti datan hallinnan tärkeyttä näiden äärimmäisen mielenkiintoisten palveluiden kanssa. Nykytilan kartoituksen ja tulevaisuuden pohdinnan rinnalla on sitten joustavaa ottaa muitakin Copilot-palveluita ketterästi käyttöön.

Autamme mielellämme kaikissa Copilot-palveluihin liittyvissä pohdinnoissa, erityisesti tietoturvan, tietosuojan ja valvonnan avulla! Ota yhteyttä täältä.