Microsoft-pilvipalvelut kallistuvat huhtikuun alussa – huomioi nämä asiat

Microsoft-pilvipalvelut kallistuvat huhtikuun alussa – huomioi nämä asiat

Päivät pitenevät lähes silmissä ja kevätaurinko paistaa kilvan etätyöläisten kaamosvalojen kanssa. Kansalaisten – itseni mukaan lukien – mielissä on tiiviisti sähkön hinta, inflaatio ja yleiset kustannuspaineet. Tähän väliin Microsoft ilmoitti, että jatkossa kaikkien pilvipalveluiden hinnoittelu perustuu Yhdysvaltain dollariin – globaalisti.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Muutos aiheuttaa todennäköisesti kautta linjan hintojen nousun Microsoft Azure-palveluissa. Miten paljon? Absoluuttisella tasolla vaikea sanoa – karkealla arviolla 4-15%, palvelukohtaisesti. Ei vähä mitään!

Microsoftin oman arvion mukaan hintojen nousu voi olla 11% luokkaa, joten tässä jutussa tarkastelen tätä konkretian tasolla myös tarkemmin. 11% ei kuulosta paljolta, mutta jos virtuaalipalvelin maksaa jatkossa 1100 euroa kuukaudessa, aiemman 1000 euron sijaan, se on aika kouriintuntuva korotus.

Käytännössä muutos poistaa siis aluekohtaiset hinnoittelut, ja pyrkii yhden hinnan malliin globaalisti.

Mihin tilauksiin hintamuutos vaikuttaa?

Hintojen nousu vaikuttaa primääristi Pay-as-you-go-tilauksiin Azuressa. Nämä ovat tilauksia, joissa kuluja maksetaan kuukausittain, päivän hinnnoilla. Hieman kuten pörssisähkö mutta vähemmän epämääräisyyttä (”koska Merenkurkussa kävi vain pieni tuulahdus, sähkösopimuksesi hinta nousi kuusinkertaiseksi”). Pay-as-you-go-tilauksen etuna on ettei minimiostoja ole. Näissä sopimuksissa hinnat ovat jatkossa siis Azuren USD-merkittyjä hintoja vastaavat hinnat.

Sen sijaan yritykset ja organisaatiot joilla Azure-tilaukset ovat Enterprise Agreementteja (EA-sopimus), Enterprise Subscription Agreementteja (EAS), Server and Cloud Enrollmentteja (SCE), tai MPSA-sopimuksia, hinnat on suojattu sopimuksen tasolla kuvailtuihin yksikkökustannuksiin. Näissä sopimuksissa on tyypillisesti sovittu jonkinlainen pohjahinta, joka sitoo tulevat huhtikuun hinnankorotukset rajatummiksi.

Azure-tilaukset jotka ovat CSP-mallisia, eli yleensä jälleenmyyjäkumppanin kautta diilattuja, eivät ole tämän muutoksen piirissä muutoin mitä jälleenmyyjäkumppani määrittelee. Ennakoisin, että hinnankorotuspaineet ovat CSP-sopimusmalleissakin tuloillaan.

Valuuttamuunnos on aiemmin toteutettu Thomson Reutersin dataan perustuen, edellisen kuukauden viimeisen päivän mukaisella konversiolla. Laskutuskauden (kalenterikuukausi) aikana kurssimuunnoksia ei päivitetty. Jatkossa, eli huhtikuun ensimmäisen päivän jälkeen valuuttamuunnos tehdään kaksi kertaa vuodessa.

Hintataso jatkossa

Euroalueella uusi hinnoittelumalli (Yhdysvaltain dollariin sidottuna) nostaa Azure-palveluiden hintatasoa keskimäärin 11%. Ruotsin kruunuissa hintataso nousee peräti 15%. Tätä juttua kirjoittaessa Azuren laskentatyökalut eivät kokonaisuudessaan vielä täysin heijasta tätä muutosta, joten juuri nyt tulevien palveluiden kustannuslaskennassa kannattaa käyttää bufferina 11% korotusta.

Ennakoin, että työkalut päivittyvät uusiin hintoihin maaliskuun aikana.

Vaikuttaako muutos vain Azuren hintoihin?

Valitettavasti ei. Muutos hinnoissa vaikuttaa Microsoft Cloudiin, johon kuuluvat siis Microsoft 365, Microsoft Azure ja Dynamics 365.

Mitä voin tehdä?

Nyt on täydellinen hetki suorittaa pieni inventaario. Mitä palveluita on käytössä? Ovatko lisenssit kohdillaan? Koska mahdollisen lisenssisopimuksen tarkistuspäivä olikaan?

Azuresta kannattaa tarkistaa lisenssien lisäksi kokonaiskustannus, kaikkien tilausten tilanne, sekä kustannusten optimoinnin suositukset.

Microsoft 365:sta tärkein kokonaiskustannukseen vaikuttava tekijä on tietysti käyttölisenssit – onko niitä liikaa/liian vähän? Ovatko kaikki lisenssit aidosti käytössä? Myös se Visio-lisenssi, jonka Matti fina-osastolta pyysi kaksi vuotta sitten käyttöön? Voitaisiinko lisenssejä optimoida esimerkiksi konvertoimalla E3-lisenssejä shared mailboxeiksi tilanteissa, joissa tarve on vain jaetulle meiliboksille?

Dynamics 365 (ja Power Platform) kannattaa tarkistaa huolella – erityisesti eri environmentit, quotat, lisenssit ja varsinainen käyttö. Samalla voi tehdä pienen syväsukelluksen Power Platformin lisenssimalliin ja pohtia kestääkö nykyinen setup päivänvaloa.

Valmistaudu myös puolivuosittaisiin hintamuutoksiin pohtimalla pieni muutostenhallintaprosessi, joka hälyttää muutoksista ja laskee budjettiraamit tarvittaessa.

Tarvitsetko apua?

Jokainen ympäristö on uniikki – me Not Bad Securityllä autamme pilvipalveluiden tietoturvaamisessa ja varmistamme jatkuvuuden. Autamme mielellämme tilanteen selvittämisessä ja annamme suositukset huhtikuun muutosten myötä pikaisestikin. Ota yhteyttä!